Gevoelige Tanden > Beknopte informatie – Tandartsenpraktijk P.C. Sanders & mw. M.A. Vogels – Laren

Gevoelige Tanden > Beknopte informatie

Gevoelige Tanden > Beknopte informatie

Beknopte informatie
© tandarts.nl
Auteur JW Vaartjes

 

 

Gevoelige tanden reageren meestal op koude en/of heteetenswaren en dranken met een korte scherpe pijnscheut die voor het gevoel tot diep in de wortels van de tanden kan doorlopen!

Als de pijn langer aanhoudt dan kan er mogelijk meer aan de hand zijn. Soms is het moeilijk het onderscheid te maken tussen de ‘onschuldige’ gevoelige tand en meer ernstigere zaken, zoals o.a. gaatjes, ontstoken zenuwen en/of breuken/barstjes.

Blootliggend tandbeen

Als het tandbeen bloot komt te liggen dan kan een tand of kies gevoelig worden! Normaal wordt het tandbeen omgeven en beschermd door glazuur en tandvlees, maar komt helaas bij het ouder worden, vaak rond de tandhals bloot te liggen.

In de bovenstaande afbeelding is een kies afgebeeld, bestaande uit het binnenste levende deel met de zenuw met daaromheen het tandbeen (geel) en de glazuurkap (blauw).
Aan de linkerzijde is het tandbeen bloot komen te liggen en wanneer we dat gebied in de rechter afbeelding onder een vergrootglas bekijken is te zien dat het tandbeen kleine kanaaltjes bevat.
Hoe werkt het?De kanaaltjes in het tandbeen lopen door naar het binnenste levende deel met de zenuw. Zenuwtakjes kunnen dan via deze kanaaltjes geprikkeld worden door bijv. aanraking, koude, warmte en/of zoet.

Een koud ijsje zal via de kanaaltjes in het tandbeen (dentinekanaal) het water naar zich toe trekken en de zenuwen prikkelen, wat weer pijn kan veroorzaken. Andere prikkels zoals bijv. een chocoladereep, kunnen via een vergelijkbaar principe pijn opwekken.

 

Teruggetrokken tandvlees en afgesleten glazuur

Het tandvlees heeft vaak de natuurlijke neiging om zich terug te trekken bij het ouder worden, dit proces kan echter versterkt worden door het niet goed reinigen, of door juist te hard poetsen van het gebit, waardoor tandvleesontsteking ontstaat. Lees meer over teruggetrokken tandvlees door hier te klikken. Als de tanden eenmaal gevoelig zijn wordt het poetsen zo pijnlijk dat er vaak minder goed gepoetst wordt. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel want door het minder goede poetsen krijgt de plaque weer meer kans en zal het tandvlees zich verder terugtrekken.

Afgesleten glazuuris een minder bekende maar wel een belangrijke veroorzaker van gevoelige tanden. Tandslijtage kan op verschillende manieren ontstaan, een bekende oorzaak is het oplossen van glazuur door zure (fris)dranken. Er zijn echter meer oorzaken te noemen o.a. slijtage door knarsen, buigkrachten en de meer bekende slijtage door te hard te poetsen met een tandenborstel.
U it recent onderzoek is gebleken dat vooral de combinatie van zure voedingswaren en poetsen tot veel verlies van glazuur en dus gevoelige tanden kan leiden. Poets daarom je tanden nooit binnen een uur na het eten of drinken van iets zuurs!


Een tand met afgesleten glazuur waarbij de ingangen van de kanaaltjes geopend zijn.

Behandeling van gevoelige tanden

In de behandeling van gevoelige tanden kun je onderscheid maken in dingen die je zelf kunt doen of behandelingen die door de tandarts gedaan kunnen worden. Het bekendst zijn misschien wel de speciale tandpasta’s voor gevoelige tanden. Deze tandpasta’s hebben extra toegevoegde stoffen die de tandbeenkanaaltjes dicht(er) maken of die de zenuwprikkeling in deze kanaaltjes verminderen.

Tips om zelf glazuurslijtage/tanderosie te beperken:

   • Bekijk je voedingspatroon goed en probeer zure (erosieve) voedingsmiddelen niet te gebruiken of anders zoveel mogelijk te verminderen.
   • Neutraliseer zuur door de mond te spoelen met water of melk.
   • Poets je tanden pas een uur na het eten of drinken, als dat ‘s ochtends onwenselijk is, probeer dan je tanden voor het ontbijt te poetsen.
   • Gebruik een zachte tandenborstel en oefen niet teveel kracht uit.
   • Gebruik een tandpasta voor gevoelige tanden.
   • Naast het gebruik van een gefluorideerde tandpasta is het mogelijk om de mond dagelijks te spoelen met een neutraal(!) mondwater met 250 ppm fluoride.

 

Wanneer gevoelige tanden veel klachten geven dan is het mogelijk om een lepel te laten maken die om je tanden en kiezen past. Door deze lepel te vullen met een tandpasta voor gevoelige tanden wordt hiervan de inwerkingtijd en dus het effect vergroot.

Behandeling door de tandarts

 

De tandarts zal aan de hand van uw gebit kunnen beoordelen waarom het tandbeen bloot is komen te liggen en u adviezen kunnen geven om verdere slijtage te voorkomen/verminderen. Tevens bestaan er middelen die de openingen naar tandbeenkanaaltjes dichtmaken en door de tandarts op de gevoelige tandhalzen aangebracht kunnen worden. Veel gebruikte middelen hiervoor zijn de fluoridenlakken.

In situaties met zeer veel weefselverlies en/of gevoelige tanden, kunnen en moeten soms verdergaande behandelingen verricht worden zoals o.a. vullingen, wortelkanaalbehandelingen en in zeldzame gevallen de extractie van een tand of kies.

Wetenswaardigheden over gevoelige tanden

  • Ca. 45% van de bevolking heeft last van gevoelige tanden.
  • Gevoelige tanden komen vooral voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar en dan het meest tussen de 30 en 40 jaar.
  • Vrouwen lijken vaker last te hebben van gevoelige tanden dan mannen en krijgen dit op jongere leeftijd.
  • Slechts een klein aantal mensen met gevoelige tanden gaat hiervoor naar de tandarts of mondhygiënist.
  • Zure veroorzakers van gevoelige tanden o.a: Appel, Appelsap, Cassis, Citroen, Cola, Jam, Kiwi, Limonadesiroop, Mayonaise, Sinaasappel(sap), Sinas, Slasaus, Sportdranken (AA), Wijn.